Verre reizen

Bekijk de volledige lijst van de risicofactoren.

 

 

Vier uur zitten met gekruiste benen kan bij een persoon die een risico loopt reeds volstaan om een trombose te doen ontstaan! Dit is vooral een gevaar bij verre reizen, wanneer beperkte zitruimte de bewegingsmogelijkheden van de benen sterk belemmert.

Vooral personen met een trombose in de voorgeschiedenis, met spataders, die enkele weken voordien een zware operatie, hebben ondergaan maar ook zwangere vrouwen, worden hierdoor getroffen.

Tijdens langere reizen moet vaak een pauze worden ingelast om wat rond te stappen. Lang zitten met gebogen of gekruiste benen(vliegtuig, bus, achterbank in de auto)., en ook lang rechtstaan belemmert de bloedstroom en is ook niet goed voor de aders! Maar ook bij het zitten moeten de kuitspieren herhaaldelijk worden gebruikt, bijv. door afwisselend de tenen en hielen te steunen, wat bij het zitten gemakkelijk te doen is.

Bij vliegreizen is het goed om af en toe recht te staan om de benen “te rekken”. Het dragen van steunkousen bij chronisch vaatlijden of spataders helpt bij het voorkomen van trombose. Ook voor zwangere vrouwen worden steunkousen doorgaans aanbevolen. Bovendien verliest het lichaam vocht door de vaak droge lucht in het vliegtuig. Daardoor wordt het bloed dikker, wat kan bijdragen tot een trombose. Alcohol leidt tot een grotere urineproductie en versterkt dit effect. Daarom moet men tijdens een vliegreis zoveel mogelijk drinken en alcohol het best helemaal vermijden.