Falende spierpomp

Bekijk de volledige lijst van de risicofactoren.


De spierpomp van de kuitspieren

Bij gezonde personen speelt beweging een grote rol om de bloedstroom van de benen naar het hart toe te handhaven. Bij elke stap worden de kuitspieren gebruikt, die net als een spierpomp de bloedstroom uit het been aandrijven.

Bij iemand die door een acute aandoening ( bijv. een zware infectie of plotse pompstoornis van het hart) gedwongen bedrust moet houden, vertraagt de bloedstroom omdat de kuitspieren geen inspanning leveren.

Daarom is het zeer belangrijk om bij bedlegerigheid van tijd tot tijd met de voeten te draaien of de benen te buigen of te strekken. Zo kan het risico van bedlegerigheid enigszins worden beperkt. Door langdurige lichamelijke inactiviteit gaan de spieren verslappen. Daardoor vertraagt de bloedstroom, wat de stolling bevordert. Ook wanneer het hart niet naar behoren pompt, gaat het bloed langzamer stromen.

Bij een zware bacteriële infectie wordt de bloedstolling door het immuunsysteem geactiveerd, zodat bij lichamelijke zwakte de inactiviteit niet alleen tot een tekort aan spiergebruik voert, maar bovendien ook de stollingsbevorderende mechanismen bevordert.

Na een operatie of een verwonding is een versterkte bloedstolling nodig voor genezing, zodat de lichamelijke immobiliteit bijv. snel tot een trombosegevaar kan leiden. Daarom is vroegtijdige mobilisatie na een operatie of verwonding zo belangrijk.