Wat is een veneuze trombose?

In één van onderstaande video’s wordt het basisprincipe van hart en bloedvatenstelstel uitgelegd. In drie andere video’s krijgt u meer duiding over de verschillende soorten veneuze tromboses ; oppervlakkige veneuze trombose , diepe veneuze trombose en het ontstaan van een longembolie.

Klik op de nummers om naar de video te kijken:

4 Longembolie

Een longembolie is een afsluiting van een longslagader, vrijwel altijd veroorzaakt door bloedstolsel (=klonter of trombose). Dit heeft negatieve gevolgen voor de zuurstofopname in de long en kan leiden tot ernstige of zelfs fatale gevolgen.

Terug

1 Het hart en bloedvatenstelsel

Het bloedvatenstelsel of de bloedsomloop bij de mens is het gesloten systeem van vaten waardoor bloed stroomt. De bloedvaten verbinden het hart en de organen en zorgen voor de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen en voor de afvoer van afvalstoffen zoals koolstofdioxide.

Terug

3 Diepe veneuze trombose

Het grootste deel van het bloed uit de beenspieren wordt in de zogenaamde diepe aders naar het hart gevoerd. Een trombose die zich hier vormt wordt een diepe veneuze trombose genoemd.

Terug

2 Oppervlakkige veneuze trombose

Oppervlakkige venzeuze trombose treft meestal de oppervlakkig gelegen aders in de benen, maar soms ook die in de lies. Er is steeds een mogelijkheid dat deze evolueert naar een diepe veneuse trombose.

Terug